BB105 Varikap diyot, FM alıcı FM verici projelerinde gördüp kullanabileceğiniz diyot.
Diyot, yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Bir yöndeki dirençleri ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır.
Direncin küçük olduğu yöne "doğru yön" veya "iletim yönü", büyük olduğu yöne "ters yön" veya "tıkama yönü" denir. Diyot sembolü akım geçiş yönünü gösteren bir ok şeklindedir.
Ayrıca, diyodun uçları pozitif (+) ve negatif (-) işaretleri ile de belirlenir. "+" uca anot, "-" uca katot denir. Diyodun anoduna, gerilim kaynağının pozitif (+) kutbu, katoduna kaynağın negatif (-) kutbu gelecek şekilde gerilim uygulandığında diyot iletime geçer.
Varikap yada varaktör diyot nedir ?
Varaktör aslında bir kondansatör değil, diyot kullanılarak oluşturulmuş bir elemandır. Ancak jonksiyon diyotlara ters gerilim uygulandığında kondansatör gibi davranırlar ve kapasitif değer alırlar. Ayrıca gerilim kontrollüdürler, uygulanan gerilim değeri büyüdükçe kapasite değerleri düşer. Günlük yaşamda Değişken Kapasiteli Diyot olarak da bilinen bu elemana gerilime bağlı olarak kapasitesi değiştiğinden varaktör veya varikap adı verilmiştir.
0 - 100 Volt arasındaki gerilimlerde çalışabilen varaktörler 200 GHz gibi yüksek frekans değerlerine kadar kullanılır. 3 - 100 pikoFarad arasında kapasite değerleri alırlar ve telekomünikasyon alanında frekans kontrolünde kullanılırlar.